de Berghut - dé vakantieplek in Oostenrijk voor Nederlandse gezinnen [kids 5-12 jaar]
Bijna 3 jaar Berghut: een ervaring voor het leven
Bijna drie jaar geleden vertrekken we naar Oostenrijk. Om een tijd in de bergen te gaan wonen en om met de Berghuteen plek te creeëren voor inspiratie, ontmoeten en bergbeleving. Is het geworden wat we gehoopt hadden? Wat hebben we geleerd? Hans vertelt, Nel vertelt en we vertellen samen. In een notendop.
Pas op: dit is geen gladgestreken promotieverhaal. Dit stuk gaat over ons, open en eerlijk, over mens Hans en mens Nel. 🙂
Hans vertelt: Mijn 3 jaar in de Berghut hebben me veel gebracht. Als mensen mij de vraag stelde: “Hoe zie je je leven in Oostenrijk voor je?” Dan zei ik: “Leuke dingen in de bergen doen, samen met mijn kinderen en Nel zijn, inspirerende gesprekken hebben met leuke mensen. En nu – 3 jaar later – lijkt dit zelfs wel op het leven dat we hier leiden. Maar om te zeggen dat dit zonder slag of stoot is gegaan…
Inspiratie De eerste jaren in de Berghut staan voor mij primair in het teken van mijn eigen ontwikkeling. Op het gebied van mijn zelfkennis heb ik een ontzettende verdiepingsslag gemaakt. Waar ik in een heerlijk comfortabele situatie zat bij T-Mobile, kwam ik er in de Berghut achter hoe het is om even op jezelf teruggeworpen te worden. Je spreekwoordelijke jas uit te doen: geen status, geen verleden, geen ervaring. En dat in een nieuw bedrijf, helemaal van jezelf, in een nieuwe omgeving en in een nieuwe samenwerkingsrelatie met Nel.
Ik dacht: “De eerste twee jaar is het gewoon met je poten in de modder. Dat hoort erbij.” Maar dat viel me vies tegen. In het begin hadden we minder personeel dan nu en draaide ik ook in de keuken mee, in de operatie. Dat is niet mijn ding. En als je niet blij bent, dan is 1 dag al lang.
“Ik kwam erachter dat het maar om één ding gaat: verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven.”
Het valt niet mee. Worstelingen tegen mezelf. Ontkenning van wat ik zag. Frustratie. Over mezelf, mijn situatie, over alles. Tot ik erachter kwam, mijn belangrijkste leerles van deze 3 jaar, dat het maar om één ding gaat: verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen leven. Waarbij ik nu zie wat het me gebracht heeft. Een betere, eerlijkere blik op mezelf. Een scherpere kijk op mijn krachten en mijn zwaktes. En het inzicht dat jezelf kennen misschien wel de grootste rijkdom is.
Ontmoeten Een aantal mensen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet, heeft me ontzettend geholpen bij dit proces. Door naar me te luisteren, me te prikkelen, me vragen te stellen. Mensen die ik ontmoet heb in de context van de Berghut. Omdat ze als gast langskwamen, of omdat gasten die langs waren geweest ze met me in contact brachten. Waarbij de ontmoetingen met de gasten voor mezelf ook een goede graadmeter waren voor waar ik stond ‘met mezelf’.
“Toen ik minder met mezelf bezig was, voelde ik weer ruimte om te luisteren naar anderen.”
Waar ik de eerste seizoenen op een gegeven moment veel met mezelf bezig was en met mijn verhaal, merkte ik ook dat er een omslag kwam. Toen ik weer grip op mezelf kreeg, kon ik ook weer echt bij de ander zijn in het gesprek. De ander laten praten. Zonder de behoefte te hebben mijn eigen verhaal aan bod te laten komen. En doordat ik de ruimte kreeg voor de ander in het gesprek, kwam ook de energie en de inspiratie in de gesprekken weer terug. En ook daarvoor geldt: dit merkte ik pas bewust, toen ik weer rust met mezelf had gevonden.
Bergbeleving En dat alles in de mooiste omgeving die ik me maar kan voorstellen. Als ik met vrienden de bergen inga, realiseer ik me steeds vaker wat voor luxe het is om je achtertuin uit te lopen en dan de bergen in te lopen. En dat je na een uurtje wandelen je tent kunt neerzetten, of je iglo kunt bouwen zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je iemand tegenkomt. Maar ook de luxe om de jongens dit mee te geven. De ruimte om te rennen, te ravotten en de natuur te ontdekken.
We willen met eigentijdse Berghut een authentieke en gezellige sfeer van een echte berghut neerzetten. En de afgelopen tijd praten we vaker over ‘authentiek’ in de persoonlijke zin van het woord. De Berghut als plek waar je graag wil zijn en waar je jezelf wilt zijn, inclusief de zoektocht die daar aan vastzit. Met andere mensen. Op vakantie. Ter ontspanning. Of om verder te komen.